Mituri despre psihoterapie

Multi oameni nu au avut contact cu ceea ce inseamna psihoterapia fata in fata, ci mai degraba prin intermediul internetului, filmelor sau cartilor. Din acest motiv, la nivelul societatii s-au format o serie de mituri si idei preconcepute, care nu doar ca nu sunt neaparat adevarate[1] , ci pot si dauna semnificativ.

Mit: Numai oamenii nebuni merg la psiholog.

Realitate: Fals. Oamenii cauta consiliere psihologica din varii motive, unii dintre ei pentru a trata afectiuni ca depresia, abuzul de substante sau anxietatea, insa altii au nevoie de terapie pentru a putea depasi sau face fata unor situatii (divort, pierderea sau schimbarea unui job, descoperirea unei boli, etc.), ori chiar pentru a invata sa stapaneasca situatii din viata cotidiana, cum ar fi statutul de parinte.

Oamenii  au fost mereu descurajati de stigmatizarea asociata mersului la psiholog, insa acest lucru ar trebui privit ca o actiune plina de curaj. Cercetatorii continua sa gaseasca tot mai multe dovezi cu privire la legatura intre grija fata de sanatatea mentala si bunastarea stanatatii fizice. Problemele emotionale pot declansa simptome fizice, iar cand suntem bolnavi fizic nu ne simtim bine nici din punct de vedere mental, aceasta fiind asa numita conexiune sanatate minte-corp.

Mit: A vorbi cu membrii familiei sau prietenii este la fel de eficient ca a merge la psiholog.

Realitate: Suportul moral al familiei si prietenilor este important atunci cand trecem printr-o perioada grea, insa un psiholog  ne poate oferi mai mult decat atat, deoarece acestia au in spate educatie specializata in acest domeniu, cat si experienta necesara pentru a-i face experti in a intelege si tratata probleme complexe, prin tehnici care au fost dezvoltate si cercetate de-a lungul anilor.

Psihologii pot recunoaste anumite comportamente sau tipare de gandire pe care cei apropiati noua poate nu le-au vazut niciodata si ne pot oferi observatii mai eficiente datorita pozitiei lor neutre. In plus, relatia terapeut-pacient este una bazata pe confidentialitate, asa ca veti putea discuta orice fara a fi ingrijorat ca oricine altcineva va afla.

Mit : Poti sa te descurci si singur, daca incerci indeajuns de mult si ai o atitudine pozitiva.
Realitate: Multi oameni au incercat sa isi rezolve problemele singuri, uneori chiar pentru o perioada indelungata, insa fara a avea foarte multe rezultate. A decide sa incepi psihoterapia nu inseamna ca ai esuat, ci din contra, trebuie privit ca un act de curaj. Este un inceput in tratarea unei probleme complexe care poate avea componente biologice, pe care singuri nu le putem trata.
Mit: Psihologii doar te asculta, deci de ce sa platesti pe cineva care sa te asculte cum te plangi?

Realitate : De cele mai multe ori, procesul de psihoterapie incepe prin descrierea problemei, insa acesta este doar punctul de inceput al terapiei, care aduce informatii relevante si folositoare in procesul terapeutic. Procesul terapeutic insa, va deveni unul interactiv sub forma unui dialog continuu, bazat pe colaborare si acceptare neconditionata. Psihologul va poate da teme pentru acasa, intre sedinte, pentru a putea exersa anumite abilitati si pentru a intelege mai profund anumite subiecte abordate.

Mit : Psihologul va desemna parintii si experientele din copilarie ca fiind sursa tuturor problemelor.

Realitate : O componenta a psihoterapiei este explorarea copilariei si a evenimentelor marcante din viata pacientului. Prin relatarea trecutului puteti ajuta psihologul sa inteleaga mai bine sursa tiparelor dezvoltate de dumneavoastra, a modului de a reactiona, cat si a perceptiilor si sentimentelor. De asemenea, acest exercitiu are rolul de a face si pacientul sa isi inteleaga mai bine comportamentul si a putea face schimbari pozitive in viitor.

In acelasi timp, in anumite circumstante, psihologul poate decide sa se concentreze asupra problemei actuale, invatandu-va cum sa folositi anumite tehnici si exercitii pentru a va schimba modul de a gandi si de a actiona.

Mit: Va trebui sa mergeti la sedinte de terapie pentru tot restul vietii

Realitate : Fiecare persoana evolueaza in ritmul propriu, psihoterapia fiind un proces individualizat. Acest lucru s-a demonstrat printr-un studiu care arata ca jumatate din pacienti au simtit imbunatatiri dupa doar 8 sedinte, insa 75% dintre acestia au remarcat schimbari dupa 6 luni.[2] Rolul psihologului nu este acela de a va pastra permanent ca si client, ci de a va ajuta sa functionati mai bine de unul singur.

[1] https://www.apa.org/helpcenter/psychotherapy-works

[2] https://www.apa.org/helpcenter/understanding-psychotherapy

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top