Multi oameni nu au avut contact cu ceea ce inseamna psihoterapia fata in fata, ci mai degraba prin intermediul internetului, filmelor sau cartilor. Din acest motiv, la nivelul societatii s-au format o serie de mituri si idei preconcepute. Acestea, nu doar ca nu sunt neaparat adevarate[1] , ci pot si dauna semnificativ.
Mit: Numai oamenii nebuni merg la psiholog.
Realitate: Fals. Oamenii cauta consiliere psihologica din varii motive. Unii dintre ei pentru a trata afectiuni ca depresia, abuzul de substante sau anxietatea. Altii au nevoie de terapie pentru a putea depasi sau face fata unor situatii dificile (divort, pierderea sau schimbarea unui job, descoperirea unei boli, etc.). Unii oameni gasesc ajutor la psiholog pentru a invata sa stapaneasca situatii noi din viata cotidiana, cum ar fi statutul de parinte.
Oamenii au fost mereu descurajati de stigmatizarea asociata mersului la psiholog. Total gresit. Consideram ca acest lucru ar trebui privit ca o actiune plina de curaj.
Cercetatorii au descoperit tot mai multe dovezi cu privire la legatura intre grija fata de sanatatea mentala si bunastarea stanatatii fizice. Problemele emotionale pot declansa si simptome fizice. Cand suntem bolnavi fizic nu ne simtim bine nici din punct de vedere mental, aceasta fiind asa numita conexiune minte-corp.
Mit: A vorbi cu membrii familiei sau prietenii este la fel de eficient ca a merge la psiholog.
Realitate: Suportul moral al familiei si prietenilor este important atunci cand trecem printr-o perioada grea. Un psiholog ne poate oferi mai mult decat atat. Psihologul are educatie specializata si experienta necesara unui expert in intelegerea si tratatarea unor probleme complexe. De asemenea, psihologul cunoaste tehnici specializate care au fost dezvoltate si cercetate de-a lungul anilor.
Psihologii pot recunoaste anumite comportamente sau tipare de gandire pe care cei apropiati noua poate nu le-au vazut niciodata. De asemenea, ne pot oferi observatii mai eficiente datorita pozitiei lor neutre. In plus, relatia terapeut-pacient asigura confidentialitate, deci se putea discuta orice fara ingrijorarea ca ar putea afla altcineva.
Mit: Poti sa te descurci si singur, daca incerci indeajuns de mult si ai o atitudine pozitiva.
Realitate: Multi oameni au incercat sa isi rezolve problemele singuri. Uneori, au incercat chiar pentru o perioada indelungata, insa fara a avea foarte multe rezultate. A decide sa incepi psihoterapia nu inseamna ca ai esuat. Dimpotriva, ar trebui privit ca un adevarat act de curaj. Este un inceput in tratarea unei probleme complexe care poate avea componente biologice, pe care singuri nu le putem trata.
Mit: Psihologii doar te asculta, deci de ce sa platesti pe cineva care sa te asculte cum te plangi?
Realitate: Adesea, psihoterapia incepe prin descrierea problemei. Acesta este, insa, doar punctul de inceput al terapiei, care aduce informatii relevante si folositoare in procesul terapeutic. Procesul terapeutic devine unul interactiv sub forma unui dialog continuu, bazat pe colaborare si acceptare neconditionata. Psihologul poate da teme pentru acasa, intre sedinte, pentru exersarea anumitor abilitati si pentru intelegerea in profunzime a subiectelor abordate.
Mit: Psihologul va desemna parintii si experientele din copilarie ca fiind sursa tuturor problemelor.
Realitate: O componenta a psihoterapiei este explorarea copilariei si a evenimentelor marcante din viata pacientului. Prin relatarea trecutului puteti ajuta psihologul sa inteleaga mai bine situatia dumneavoastra. Istoricul il poate ajuta pe acesta sa identifice sursa tiparelor dezvoltate de dumneavoastra, a modului de a reactiona, cat si a perceptiilor si sentimentelor. De asemenea, acest exercitiu are rolul de a face si pacientul sa isi inteleaga mai bine comportamentul si a putea face schimbari pozitive in viitor. Deci, explorarea experientelor din copilarie nu semnifica un demers de cautare de vinovati.
In acelasi timp, in anumite circumstante, psihologul poate considera benefic sa va concentati asupra problemei actuale. In acest fel, puteti invata cum sa folositi anumite tehnici si exercitii pentru a va schimba modul de a gandi si de a actiona in etapa actuala a vietii dumneavoastra.
Mit: Va trebui sa mergeti la sedinte de terapie pentru tot restul vietii
Realitate: Fiecare persoana evolueaza in ritmul propriu, psihoterapia fiind un proces individualizat. Rolul psihologului nu este acela de a va pastra permanent ca si client, ci de a va ajuta sa functionati mai bine de unul singur.
[1] https://www.apa.org/helpcenter/psychotherapy-works