Tulburarile de comportament alimentar sunt tulburari caracterizate prin perturbarea persistenta a alimentatiei sau a comportamentului legat de alimentatie. Aceste perturbari duc la modificar ale functionarii organismului si afecteaza sanatatea fizica, psihologica si sociala.
Schimbarea comportamentelor alimentare poate fi absolut normala uneori si nu trebuie sa devina automat motiv de ingrijorare. Modificarea comportamentelor alimentare intr-o directie dezechilibrata pe termen lung poate, insa, sa devina o problema serioasa de sanatate.
Tulburarile de comportament alimentar nu sunt strict legate doar de alimentatie in sine. Ele au la baza diferite tulburari emotionale, anumite emotii dureroase pe care oamenii incearca sa le gestioneze, sa le ascunda sau sa le acopere printr-un anumit obicei alimentar daunator.
Cele mai frecvente tulburari de comportament alimenta sunt anorexia nervoasa, bulimia nervoasa si alimentatia compulsiva (binge eating).
Anorexia nervoasa
Anorexia reprezinta o tulburare psihica caracterizata deformarea imaginii propriului corp si teama nejustificata de crestere ponderala, acestea ducand la modificarea comportamentului alimentare (infometare, inducerea vomei dupa mancare etc).
Cauzele anorexiei
La fel ca si in cazul majoraritatii tulburarilor psihice, nu se poate identifica o singura cauza pentru dezvoltarea acestei patologii. Cauzele anorexiei nervoase au la baza factori biologici (de exemplu factori care tin de ereditate, factori legati de activitatea hormonala) factori psihologici (de exemplu dificutati de exprimare sau de gestionare a emotiilor, toleranta redusa la disconfortul emotional, abilitati reduse de gestionare a conflictelor, alte tulburari psihice) factori sociali (de exemplu influenta idealului de frumusete social promovat, presiunea sociala in familie, in grupul de prieteni sau de colegi, unele profesii).
Simptomele anorexiei sunt :
- Scadere ponderala accentuata neexplicata de alte cauze
- Restrictie alimentara severa, indelungata
- Perfectionism
- Instabilitate emotionala
- Consum de alcool/alte substante psihoactive
- Practicarea de exercitii fizice exagerat
- Administrarea vomitivelor, laxativelor, diureticelor, provocarea vomei sau efectuarea de clisme evacuatorii
Prin toate aceste comportamente, organismul ajunge sa fie privat de nutrientii necesari unei bune functionari, frecvent fiind vizibile simptome precum : tegumente uscate si palide, uscaciunea gurii, sensibilitate excesiva la frig, dereglarea ciclului menstrual, constipatie cronica insotita de dureri abdominale, edeme periferice, tulburari de ritm cardiac, fragilitate osoasa, pierderea masei musculare, incetinirea progreselor cognitive, capacitate scazuta de memorare, depresie, ideatie suicidara si tentative de suicid.
Tratamentul in anorexie
Scopul tratamentului anorexiei este reinstituirea unui regim alimentar adecvat care sa asigure nutrientii necesari functionarii normale a organismului si remiterea tuburarilor/ simptomelor afective asociate. Tratarea anorexiei presupune tratament medicamentos si psihoterapie pentru ameliorarea modului nesanatos de gandire si ameliorarea comoportamentului alimentar disfunctional.
Bulimia nervoasa
Bulimia nervoasa este o tulburare caracterizata prin episoade de ingestie rapida pe ascuns a unor cantitati crescute de alimente -mancat compulsiv, urmate de sentimentul de vina sau depresie care genereaza aparitia mecanismelor compensatorii de mentinere a greutatii corporale – inducerea varsaturilor, utilizarea laxativelor, practicarea de exercitii fizice intense, utilizarea suplimentelor de slabit sau efectuarea de clisme evacuatorii.
Persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt preocupate de aspectul fizic exterior si de cele mai multe ori boala este precedata de anorexia nervoasa-incercare esuata de a mentine perioade de post prelungite care presupun infometare sistematica cu scopul de ajunge la silueta “perfecta” sau la un indice de masa corporala (IMC) cat mai mic.
In anumite situatii tulburarea alimentara poate insoti episoade emotionale dificile cum sunt abuzurile emotionale sau fizice, anxietatea de despartire (separarea de figura materna in copilarie sau de partener in viata adulta) sau stressul intens (legat de examene sau de locul de munca), pierderea respectului de sine fiind frecvent asociata in aceste cazuri.
Cum se manifesta bulimia
Bulimia se manifesta in principal prin prezenta episoadelor de mancat compulsiv, severitatea afectiunii fiind data de frecventa acestora cel putin o data pe saptamana pentru o perioada de cateva luni consecutive. Manifestari psihice asociate acestei tulburari de alimentatie frecvent intalnite sunt:
- Monitorizarea obsesiva a greutatii corporale
- Teama de a nu lua in greutate;
- Pierderea controlului in timpul alimentatiei -o persoana bulimica nu se poate opri din mancat decat atunci cand apare distensia abdominala dureroasa;
- Sentimentul de vinovatie intre episoadele de bulimie;
- Adoptarea unui comportament autodistructiv fizic si emotional – consum de substante, autovatamare;
- Scaderea respectului de sine;
- Tendinte suicidale in cazurile severe.
Complicatiile somatice ale bulimiei sunt reprezentate de:
- Afectare cardiaca – tulburari de ritm sau insuficienta cardiaca;
- Afectarea dentitiei – carii, gingivita cauzate de inducerea varsaturilor;
- Deshidratare, insuficienta renala acuta;
- Probleme digestive -constipatie, balonare, reflux gastric.
- Care sunt cauzele de aparitie ale bulimiei
Tulburarea alimentara este cauzata de mai multi factori printre care cei genetici, biologici, emotionali si nu in ultimul rand sociali. Mai frecvent afectate sunt persoanele de sex feminin, in special in adolescenta tarzie sau la debutul maturitatii. Mancatul compulsiv apare de obicei in solitudine (pe ascuns) fiind asociat starilor disforice -anxietate, depresie, iritabilitate,neputinta. Persoanele bulimice prezentand uneori si alte tulburari de ordin psihic: tulburare bipolara, de personalitate sau obsesiv compulsiva dar si anorexie nervoasa.
Cum tratam bulimia
Tratamentul afectiunii se realizeaza in principal cu ajutorul psihoterapiei in cadrul consultului medicul psihiatru putand lua hotararea de administrare de antidepresive. Consultul unui medic nutritionist poate ajuta pacientul sa gestioneze mai usor boala, majoritatea masurilor fiind aplicabile in ambulator. In situatii severe poate deveni necesara spitalizarea cu monitorizare permanenta a bolnavului.
La fel de importanta este implicarea familiei si a persoanelor apropiate din anturajul pacientului in procesul terapeutic adoptat, acest fapt contribuind la cladirea respectului de sine si recastigarea increderii in fortele proprii ale bolnavului. Terapia cognitiv comportamentale poate corecta obiceiurile alimentare atat la persoanele cu anorexie cat si la cele cu bulimie, fiind un ajutor bine venit si din perspectiva atingerii unei greutati ideale.
Alimentatia compulsiva (binge eating)
Tulburarea de alimentatie compulsiva, cunoscuta si sub denumirea de „binge eating” se considera ca ar fi tulburarea de comportamnet alimentar cel mai frecvent intalnita. S-a estimat ca afecteaza aproximativ 3% dintre adultii din SUA si este mai frecventa la femei decat la barbati. Alimentatia exagerata este uneori normala si nu toti cei care au momente de supraalimentare au o tulburare de comportamente alimentare.
Tulburarea de alimentatie compulsiva se caracterizeaza prin :
- Consumul unei cantitati mari de alimente intr-un timp relativ scurt ( de exemplu doua ore)
- Sentimentul ca persoana a pierdut controlul si resimte suferinta in legatura cu comportamentul alimentar
- Consumul unei cantitati mari de alimente in absenta foamei
- Alimentatia pana la o senzatie inconfortabila, senzatie de rau
- Sentimente de dezgust, depresie, vinovatie dupa episodul de consum excesiv de alimente
- Alimentatie in secret, de unul singur, pe ascuns din cauza rusinii asociata cantitatii de mancare consumata
- Aparitia acestui comportament cel putin o zi pe saptamana timp de cel putin trei luni
- In cazul acestei tulburari nu este implicat comportamentul de autoinducere a vomei.
Daca suspectati ca va confruntati cu o tulburare de alimentatie excesiva este important in primul rand sa intelegeti ca nu sunteti singura persoana care se confrunta ca asta, ba mai mult, sunt foarte multi indivizi care trec prin astfel de probleme. Din pacate, majoritatea, incearca sa se lupte singuri cu astfel de afectiuni si ajung sa renunte sa mai spere sau sa mai incerce sa se ajute. Cu spirijin si intreventie specializata, aceste tulburari pot fi depasite.