Alcoolismul aduce cu sine distrugerea a tot ce este valoros în viață. Această boală îi afectează pe toți cei care vin în legătură cu alcoolismul, pentru că aduce neînțelegeri și resentimente cumplite, insecuritate financiară, dezgustul prietenilor și al patronilor, o viață chinuită copiilor nevinovați, tristețe în sufletul soției și al părinților, lista durerilor ar putea continua la infinit…

La noi înveți că:

1.Traiul fără băutură se dovedește a nu fi mohorât, supărător… așa cum te temi, ci este ceva care-ți tihnește, o viață mult mai plăcută decât cea din vremea băutului;

2.Ești un frumos exemplu de ființă umană, un om pe care toată lumea își dorește să îl cunoască;

3.Chiar dacă intri în clinica noastră cu gânduri de sfidare, poate vei pleca cu o rugăciune;

Fiecare minut petrecut în ajutarea voastră să ieșiți la liman va fi o mare bucurie pentru noi. Noi îți întindem o mână pentru a ieși din singurătatea și disperarea pe care o trăiești, în mlaștina amară de autocompătimire. Alcoolul îți este stăpân. Ce întuneric e înainte de ivirea zorilor!

Centrul medical Laura Cătană este un spital privat de psihiatrie care asigură tratament pentru dezalcoolizare si dezintoxicare în cazurile dependenței de droguri.

Alcoolul

Alcoolul este unul dintre drogurile cele mai populare, cu un grad ridicat de utilizare în întreaga lume. Din păcate, acceptarea socială larg răspândită a consumului de alcool impune seriose dificultăți în conștientizarea riscurilor induse de acesta, majoritatea oamenilor considerând consumul moderat de alcool asociat petrecerilor, evenimentelor, ieșirilor cu prietenii complet inofensiv. Din acest motiv, mulți indivizi ajung gradual, progresiv să crească frecvența/cantitatea de alcool consumată și să devină, fără să conștientizeze, dependenți. De asemenea, alcoolul este accesibil, acest fapt contribuind la creșterea numărului de consumatori.

În România, consumul de alcool este extrem de frecvent, cultural asociat cu multiple evenimente, iar țara noastră este clasată pe locul 5 mondial în ceea ce privește acest consum.

Despre dependență

ATENȚIE ! Dependenta de alcool nu reprezintă o lipsă de voință, un semn de slăbiciune de caracter ci este o afectiune cronică serioasă care necesită tratament de specialitate și un program complex de recuperare.

Simptome

Persoanele dependente de alcool simt un impuls puternic, o nevoie urgentă (engl.craving) de a consuma alcool și nu pot controla acest consum; odata ce au început să bea, nu se mai pot opri. De asemenea, odată instalată dependența vom constata simptome precum :

 • Creșterea toleranței la efectele induse de consumul de alcool
 • Creșterea consumului de alcool în vederea obținerii efectului dorit
 • Simptome de sevraj alcoolic
 • Consum de alcool dimineața sau pe parcursul zilei, cu scopul de a evita simptomele sevrajului
 • Consum de alcool în situațiile stresante, pentru a reduce nervozitatea sau pentru a atenua emoțiile negative
 • Dorința de a controla sau reduce consumul, cu multiple încercari nereușite
 • Banii, energia și timpul sunt utilizate în vederea consumului
 • Activițățile cotiene sunt marcate de consumul de alcool ( scăderea randamentului, greșeli frecvente), incapacitate de a-și îndeplini obligațiile profesionale/familiale/școlare
 • Viața socială începe să fie tot mai sărăcăcioasă, pasiunile sunt adesea abandonate sau marginalizate
 • Familia, prietenii încep să remarce consumul abuziv
 • Continuarea consumului de alcool, în pofida problemelor cauzate de acesta
 • Justificarea permanentă a consumului prin diverse comportamente care l-ar determina
 • Consum în situații de risc (de ex. ignorând afecțiuni medicale/tratamente, condus sub influența alcoolului)

Nu poți controla nevoia de a consuma sau cantitatea de alcool pe care o consumi

Trebuie să crești cantitatea de alcool pentru a obține același efect ca în trecut

Continui consumul deși știi că-ți face rău

Petreci mult timp consumând alcool sau încercând să te recuperezi după consumul de alcool

Împrumuți bani pentru a consuma alcool