Ideile delirante sunt credinte false bazate pe interpretari inexacte ale lumii, in ciuda dovezilor contrare. Aceste idei nu sunt congruente cu cultura sau subcultura cuiva si aproape toti cei din jur stiu ca e falsa.
Diagnosticul unei tulburări delirante se poate stabili atunci când o persoană are una sau mai multe idei delirante non-bizare (situații care pot avea loc în viața reală, deși nu sunt reale, dar sunt posibile), a caror aparitie nu este justificata de o alta conditie medicala. Credințele culturale ale unui individ trebuie luate în considerare înainte de stabilirea acestui diagnostic, ele influentand si conținutul iluziilor.
Unele dintre cele mai frecvent întâlnite tipuri de delir sunt:
Delirul de gelozie – convingerea, contrara oricaror dovezi, cum ca partenerul este infidel
Bizar – O convingere deliranta care implică un fenomen care este imposibil, de neînțeles și nu are legătură cu viața normală.
Erotoman – O convingere deliranta că o altă persoană, mai frecvent cineva cu un statut superior este îndrăgostit de individ.
Delir de grandoare – O convingere nejustificata de mare talent, descoperire, stima de sine exacerbata, putere, cunoaștere sau relație cu cineva faimos sau zeitate.
Delir de persecutie – Tema centrală a delirului este conspirația împotriva persoanei, atacarea, hărțuirea sau obstrucționarea ei în urmărirea obiectivelor pe termen lung.
Delir somatic – idei delirante care implică funcții și senzații ale corpului ( coningerea ca se intampla ceva cu propriul corp, in pofida oricaror dovezi contradictorii)
Delir mixt – idei delirante fara o singură temă predominantă.