Tulburare de anxietate caracterizată prin gânduri necontrolabile, repetitive și prin comportamente ritualice cărora pacientul se simte obligat să le dea curs.

Persoanele care suferă de această tulburare mentală sunt conștiente că gândurile și acțiunile lor sunt iraționale, dar se simt incapabile să le controleze.

Obsesiile sunt involuntare, iau forma unor gânduri, imagini incontrolabile care se repetă la nesfârșit la nivel mental. Pacienții nu-și doresc să le aibă dar nu se pot împotrivi desfășurării lor. Obsesiile sunt tulburătoare și distrag atenția de la activitățile curente. Compulsiile sunt comportamente sau ritualuri pe care pacienții simt nevoia să le adopte în mod repetitiv,  în încercarea de a înlătura obsesiile. Aceste comportamente menite să ușureze bolnavul de gândurile obsesive, nu le înlătură ci le fortifică, declanșând anxietatea.

Cele mai frecvente simptome ale obsesiilor sunt

Teama de contaminare cu impurități;

Teama de a-i răni pe cei din jur;

Obsesia că toate lucrurile să fie ordonate, aliniate, simetrice;

Obsesia pentru anumite superstiții;

Simptomele compulsiilor includ:

 • Verificarea repetitivă a incuietorilor, intrerupatoarelor;
 • Verificarea stării de siguranță a aparatelor electrice;
 • Număratul, apăsatul, repetarea unor termeni;
 • Spălatul excesiv;
 • Ordonarea excesivă a lucrurilor;

Ce este tulburarea obsesiv-compulsivă

Tulburarea obsesiv-compulsivă este o tulburare de anxietate caracterizată prin prezența unor gânduri deranjante care lasă senzația că nu vor disparea niciodată. Aceste gânduri sunt, adesea, însoțite de imagini neplăcute, neobișnuite, înfricoșătoare sau ridicole.

Persoanele cu tulburare obsesiv compulsivă sunt atât de speriate de prezența acestor gânduri, încât învață să facă față anxietății prin realizarea unor comportamente repetitive care să anihileze starea neplacută asociată gândurilor. Aceste comportamente repetitive, ritualice poartă numele de ”compulsii”. Compulsiile liniștesc pacientul prin iluzia potrivit căreia acțiunile l-ar proteja de aceste gânduri teribile care îl obsedează.

Simptomele tulburării obsesiv-compulsive

O obsesie este un gând irațional, cu un conținut care provoacă reacții emoționale negative și disfuncționale. Obsesiile care apar frecvent, repetitiv, fără a putea fi controlate.

Printre gândurile obsesive întâlnite în tulburarea obsesiv compulsivă amintim:

 • Teama de murdărie, germeni contaminare cu impurități;
 • Teama de a-i răni pe cei din jur, de a le face rău sau de a fi violent
 • Teama pentru siguranța altor persoane, cu o asumare excesivă și irațională a responsabilității
 • Obsesia că toate lucrurile să fie ordonate, aliniate, simetrice;
 • Obsesia pentru anumite superstiții;
 • Obsesii cu conținut religios
 • Obsesii legate de sexualitate

Obsesiile sunt involuntare, iau forma unor gânduri, imagini incontrolabile care se repetă la nesfârșit la nivel mental. Pacienții nu-și doresc să le aibă dar nu se pot împotrivi desfășurării lor. Obsesiile sunt tulburătoare și distrag atenția de la activitățile curente.

O compulsie este un comportament realizat în repetate rânduri exact în același mod, adesea fără să aibă legătură directă cu gândul obsesiv. Este un comportament neobișnuit sau fără sens, care acționează ca măsură de autoliniștire pe moment.  În același timp însă, efectuarea compulsiilor produce disconfort pe termen lung. Oamenii realizează că este un comportament disfuncțional. Îl percep ca fiind ”ciudat”, le consumă mult timp, îi deranjează și îi solicită emoțional. Cu toate acestea, pacienții se tem să renunțe la aceste compulsii. Teama de a renunța e cauzată de faptul că acest lucru ar însemna, potrivit gândirii specifice acestei tulburări, să renunțe la protecția față de gândurile obsesive care produc un grad ridicat de anxietate.

Altfel spus, pacienții stiu foarte clar că atât obsesiile, cât și compulsiile lor nu au sens. Chiar și așa, ei continuă să se îngrijoreze peste măsură în legătură cu posibilitatea fricilor de a se adeveri. Din acest motiv continuă să realizeze compulsiile.

Tulburare de anxietate caracterizată prin gânduri necontrolabile, repetitive și prin comportamente ritualice cărora pacientul se simte obligat să le dea curs.

Persoanele care suferă de această tulburare mentală sunt conștiente că gândurile și acțiunile lor sunt iraționale, dar se simt incapabile să le controleze.

Compulsiile sunt comportamente sau ritualuri pe care pacienții simt nevoia să le adopte în mod repetitiv,  în încercarea de a înlătura obsesiile. Aceste comportamente menite să ușureze bolnavul de gândurile obsesive, nu le înlătură ci le fortifică, declanșând anxietatea.

Simptome de tip compulsiv :

 • Verificarea repetitivă a încuietorilor, întrerupatoarelor;
 • Verificarea stării de siguranță a aparatelor electrice;
 • Număratul, apăsatul, atingerea, repetarea unor termeni;
 • Spălatul excesiv ( în special spălatul mâinilor);
 • Ordonarea excesivă a lucrurilor;

Cauze

Cauzele tulburării obsesiv compulsive nu sunt clar identificate, ea fiind rezultatul interacțiunii mai multor factori. Studiile arată că ar exista o predispoziție genetică pentru a dezvolta această tulburare, însă în dezvoltarea și menținerea acestei tulburări sunt implicați și alți factori psihologici, stresul, factori de mediu.

Afectarea vieții

Aproximativ un individ din 40 va dezvolta pe parcursul vieții această tulburare. De obicei debutul este în adolescență, însă este posibil să apară și la copii. În general oamenii ascund această tulburare, conștienți fiind că fricile si compulsiile lor nu au sens. Cu toate acestea, le este foarte greu să controleze anxietatea și, adesea, recurg la realizarea compulsiilor.

Disconfortul produs de acestă tulburare variază foarte mult de la un pacient la altul. În vreme ce unii abia resimt disconfort vis-a-vis de aceste simptome, alții sunt realmente terorizați de ceea ce trăiesc, petrecând mare parte din timp efectuând compulsii.

Prognoza sau evoluția bolii

Evoluția acestei tulburări diferă semnificativ de la un individ la altul, iar netratată, poate dura toată viața. Pe parcursul vieții, indivizii cu tulburare obsesiv compulsivă au perioade în care simptomele se ameliorează sau chiar dispar și perioade în care simptomele se manifestă sever, afectându-le puternic funcționarea.

Eficiența tratamentelor este ridicată, unii indivizi recuperându-se complet, alții necesitând intervenție de lungă durată. Cu toate acestea, există și unii indivizi care răspund foarte greu la tratament, iar rezultatele nu sunt întotdeauna cele așteptate, însă mulți dintre pacienții cu tulburare obsesiv compulsivă pot duce vieți fericite și împlinite.