Povestea CMLC

Centrul Medical Laura Catană a luat naștere ca urmare a unui vis. Visul psihiatriei frumoase. Visul în care oamenii care se confruntă cu afecțiuni psihice să poată beneficia de un alt fel de tratament, atât din punct de vedere medicamentos, cât și al serviciilor conexe actului medical de bază, al condițiilor de instituire a tratamentului și a manierei în care acest lucru se realizează.

Centrul Medical Laura Catană reprezintă o alternativă la spitalizarea tradițională (oferită în mod tradițional de sistemul public de sănătate) îmbinând profesionismul și performanța medicală cu o atitudine călduroasă și prietenoasă.

Înființat în 2010, Centrul Medical Laura Catană a funcționat într-o clădire strategic amplasată, cu o priveliște frumoasă, liniștitoare, la Vințisoara, DN 7, Km 331.

Începând cu anul 2014, din dorința de a accesibiliza serviciile noastre unui număr cât mai mare de pacienți și din dorința de a extinde deschiderea centrului și spre pacienții cu venituri moderate, Centrul Medical Laura Cătană a intrat în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba.

Spre finele anului 2017, Centrul Medical Laura Catană și-a mutat activitatea în comuna Pianu, sat Pianu de Jos, într-o clădire mai nouă, modernă și primitoare, cu o curte care permite multiple modalități de petrecere a timpului liber.

În încercarea noastră de a optimiza experiența pacientului internat într-o instituție de specialitate, am organizat activitatea echipei astfel încât să minimalizăm impactul psihologic al statutului de ”bolnav”. În acest sens, pe lângă aspectul și atmosfera călduroasă din centru, am pregătit și un program de activități pentru pacienți prin care aceștia să crească nivelul de activare comportamentală și să reducă timpul petrecut în pat sau cu activități pasive. Toate acestea contibuie la ameliorarea simptomatologiei și reducerera disconfortului asociat spitalizării, în așa fel încât, la externare, pacientul să fie pregătit pentru reluarea activităților cotidiene, cu o stare de bine și fără dificultățile asociate tranziției de la viața într-o instituție medicală la viața reală.

Eficiența intervenției de specialitate este asigurată de utilizarea medicației performante, de ultimă generație, iar în sprijinul acesteia vine evaluarea și intervenția psihoterapeutică validată științific (terapii cognitiv-comportamentale).

Echipa centrului este formată din specialiști cu valori prosociale, pasionați de psihicul uman, care prin activitatea lor asigură  eficientizarea intervenției de specialitate. Modul blând de adresare, cu calm contribuie la creșterea complianței la tratament, iar administrarea corectă și la timp a tratamentului medicamentos asigură  acțiunea corectă a acestuia în procesul recuperator. Ne focalizăm pe independența pacientului,  într-o abordare terapeutică menită să reducă stigma asociată bolii psihice. Această abordare are implicații majore în recuperarea pe termen lung și în nivelul de adaptare la viața normală a pacientului.

Noi nu avem har divin, dar vrem să străbatem împreună cărările dintre Destin și Existență, dintre Adevăr și Ficțiune, dintre Premeditare și Întâmplare, dintre Inocență și Vinovăție și să ne îndreptăm spre idealul mult visat…“ – Dr. Laura Cătană

Top