• Categorie Articol:Blog

Teama/ frica este o emotie negativa cu rol adaptativ. Ea semnalizeaza prezenta unui potential pericol si permite corpului sa faca fata situatiilor problematice din viata. Frica genereaza o serie de reactii in corpul nostru si ne pregateste pentru situatiile extreme, declansand reactia de lupta sau fuga.

Practic, ea face parte din sistemul de aparare al corpului nostru, iar in doze moderate este o stare normala, cu efecte pozitive. Insa uneori acest sistem reactioneaza exagerat sau in situatii in care nu ar fi nevoie si atunci capata denumirea de anxietate. Aceste reactii exagerate sau nepotrivite situatiei, ne cauzeaza o serie de simptome neplacute : palpitatii, ameteala, senzatia de sufocare, transpiratii, senzatia de lesin, senzatia de iminenta a mortii. Toate aceste stari , insotite de o teama intensa sunt atacuri de panica si in majoritatea cazurilor, acestea dureaza intre 5 si 20 de minute.

Majoritatea oamenilor experimenteaza pe parcursul existentei stari de anxietate insa doar trairea unei stari de tip anxios nu ne califica automat ca fiind suferinzi de o tulburare anxioasa de nivel clinic.

Multi indivizi au pe parcursul vietii cel putin un atac de panica, insa numai unii dezvolta o tulburare anxioasa de nivel clinic. In cazul in care acestea afecteaza serios viata personala sau domeniul socio-profesional al individului, atunci ar fi cazul ca individul in cauza sa caute ajutor specializat pentru a diagnostica si trata corect aceasta afectiune.

Din fericire, atacurile de panica pot fi vindecate, iar cele mai bune rezultate se obtin printr-o interventie complexa care sa imbine tratamentul medicamentos prescris de medicul psihiatric si interventia psihoterapeutica realizata alaturi de un psihoterapeut.

Anxietatea poate fi ameliorata si chiar vindecata! Primul pas e identificarea! Al doilea este apelarea la ajutor specializat!